2019-07-08 10:37:47• hírek • Bede Emőke

Lopott Audival tért volna haza Angliából a 23 éves fiatalember

Július 6-án, éjfél után mintegy 30 perccel gördült a petei határátkelőhöz az a haszongépjármű, melynek utánfutóján egy mindössze 23 éves, román állampolgárságú férfi egy angliai rendszámokkal rendelkező Audi A6-ost hozott volna az országba.

A hivatalos okmányok ellenőrzése során kiderült, hogy a négykarikást a brit hatóságok már április 26. óta keresik, mivel tulajdonosa bejelentette annak ellopását. A 80 ezer lej, azaz kb. 17 ezer euró értékű autót a nyomozás további részére lefoglalta a határrendészet, az ügyben pedig orgazdaság miatt indítottak bűnügyi eljárást.


A Román Határrendészet januárban közölte: 2018-ban 70 százalékkal emelkedett azon járművek száma, melyekről az ellenőrzés során kiderült, hogy lopott. Míg 2017 első tizenegy hónapjában csak 138 lopott járművel volt dolguk a hatóságoknak, addig 2018 ugyanezen időszakában már 239 ilyen esetet könyveltek el. Természetesen a listában nem csak személyautók szerepelnek, hiszen a 196 kocsi mellett 27 kisbuszról, 4 motorkerékpárról, 8 teherautóról és 4 utánfutóról is kiderült az ellenőrzés végén, a külföldi hatóságok rendszereiben lopottként tartják őket számon. A határrendészet mindemellett azt is elárulta, hogy melyek azok az átkelők, ahol a legtöbb körözött járművet sikerült elcsípni. A közzétett listából egyértelműen kiderül, hogy a „beszállítók” leginkább a magyar-román határt részesítik előnyben. Kiemelkedően sok lopott járművet csíptek nyakon a Szatmár megyei Peténél, az Arad megyei Nagylaknál és a Bihar megyei Borsnál is.
 

Az esetek java részében az autókat vezető sofőrök vallomásaikban azt állították, fogalmuk sem volt arról, hogy a jármű lopott, ők csak jóhiszeműen megvásárolták azokat. Emellett voltak olyanok is, akik beismerték, hogy fizettek nekik azért cserébe, hogy behozzák az autót Romániába, viszont arról, hogy a „szállítmány” lopott lenne, cseppet sem meglepő módon ők sem tudtak… Egy-egy ilyen fuvarért általában 500 eurót lehetett zsebretenni. Persze ők csak egy jól működő rendszer legkisebb alkatrészei, hiszen a járműveket általában olyan több országot behálózó bűnszervezetek szerették volna behozni az országba, melyek főként a luxus kategóriába tartozó autókra voltak specializálódva.




 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: